maj 032011
 

Startade dagen med en kunskapsfrukost på IKDC; Ingvar Kamprad Design Center. PackBridge anordnade frukostmöte med rubriken ”Vågar man jobba med en öppen innovationsprocess och hur kan rätt IP-strategier ge skydd?”
Mycket intressant att höra Ström & Gullikssons exempel och erfarenheter gällande de legala aspekterna samt Susanna Bill som pratade varmt om ”Open Innovation” som växt fram som en hajp i den nya ekonomin.
För oss har alltid ”open innovation” varit en självklarhet, men det är ju enkelt att säga när det gäller specialmaskiner med i huvudsak en kund, dvs utvecklingen sker hand i hand med kunden. Våra erfarenheter och idéer från olika maskiner och branscher blandas med kundens användarkrav och specifika produkt- och marknadskännedom.
Mer utmanande blir det när vi ska hitta smidiga verktyg för att hantera den öppna innovationsprocessen för en bredare publik. Enligt Susanna är det nog våra barn vi ska fråga. De är redan med och påverkar Bolibompa och förväntar sig att få vara en del av framtida produkt- och tjänsteutveckling. De kommer inte ha tålamod att vänta på invecklade utvecklare som låst in sig för att formulera patentansökningar…

Skrivet av Fredrik Moberg